SFPIM: deelname aan de kapitaalverhoging van Paleo
Paleo haalt 12 miljoen euro op om plantaardige vis- en vleesvervangers smaak te geven
Paleo haalt 12 miljoen euro op om plantaardige vis- en vleesvervangers smaak te geven
6 investeerders stappen mee in de Serie A financiering om Paleo’s nieuwe technologie van precisiefermentatie uit te rollen
Voedingsbedrijf Paleo heeft haar Serie A financieringsronde van 12 miljoen euro afgerond. Met het opgehaalde kapitaal zal het de productie opschalen van cruciale ingrediënten, om plantaardige vlees- en visalternatieven overtuigend te doen smaken. De kapitaalronde maakt bovendien de opstap naar grootschalige commerciële productie mogelijk.
Paleo is een Belgisch bedrijf dat inzet op precisiefermentatie. Met zijn gamma aan ingrediënten voor milieu- en diervriendelijke vlees- en visvervangers ondersteunen ze voedingsfabrikanten in de zoektocht naar een ‘echte smaakbeleving’. De Serie A kapitaalronde werd geleid door DSM Venturing en Planet A Ventures, en vervoegd door Gimv, SFPIM Relaunch, Beyond Impact, en Siddhi Capital.
Vincent Van Peteghem, Minister van Financiën : “Als federaal minister van Financiën ben ik er vast van overtuigd dat we als land voortdurend moeten innoveren en streven naar uitmuntendheid. Om dit te realiseren kunnen we rekenen op tal van ambitieuze bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid, niet in de laatste plaats in onze voedingsindustrie. Ik verwelkom dus het feit dat SFPIM Relaunch zal optreden als mede-investeerder van Paleo, waarmee hij weer een Belgische pionier met binnenlands kapitaal zal verankeren.”
Traditionele vleesproductie betekent een enorme belasting voor het milieu, zorgt voor de uitstoot van broeikasgassen, verbruikt veel energie, water en land en leidt tot grote afhankelijkheid van antibiotica en hormonen. Plantaardige vis-en vleesalternatieven zijn aanzienlijk duurzamer, maar hun smaak weet de consument zelden te overtuigen. Paleo ontwikkelde een technologie om specifieke ingrediënten te produceren die dit smaakprobleem verhelpen.
Paleo’s baanbrekende voedingstechnologie: plantaardige vleesvervangers een echte vleessmaak geven
“De markt voor plantaardige vlees- en visproducten is klaar om fors te groeien, op voorwaarde dat de consument van de smaak overtuigd wordt. Je bent nu eenmaal beperkt met wat artificiële kleurstoffen en additieven kunnen. Onze ingrediënten toevoegen aan plantaardige vleesvervangers is een echte game changer, die een realistische vleeservaring mogelijk maakt. Dat kan je meteen ruiken, proeven en zelfs zien. Onze ingrediënten zorgen voor die typische rode kleur die na het grillen verandert in gekarameliseerd bruin. Op geen enkele manier worden dieren betrokken in het ontwikkelingsproces, wat onze producten dus vegan maakt. Het is een geweldige erkenning dat we voor deze kapitaalronde konden rekenen op investeerders met een grote industriële expertise. Na het proeven van onze Paleo ingrediënten waren ze meteen overtuigd van het potentieel.” zegt Hermes Sanctorum, medeoprichter en CEO van Paleo.
Paleo focust op myoglobine, een proteïne dat ervoor zorgt dat plantaardige vleesvervangers er uitzien en smaken als vlees of vis. Daarnaast voegt myoglobine ook extra voedingswaarde toe. De vlees- en visproteïnen van Paleo zijn 100% gelijkaardig aan dierlijke proteïnen en 100% GGO-vrij. Wereldwijd produceren slechts een handvol bedrijven vleesproteïnen door precisiefermentatie. Paleo is de enige die erin slaagt een GGO-vrij eindproduct te creëren.
Momenteel biedt Paleo een aanbod van zes verschillende diersoorten aan: rund, kip, varken, schaap, tonijn en zelfs mammoet.
Jan Christoph Gras, Partner bij Planet A Ventures: “De transitie naar een plantaardig dieet is cruciaal als we onze uitstootdoelstellingen willen halen. Veeteelt is verantwoordelijk voor bijna 15% van de totale wereldwijde uitstoot, verlies van biodiversiteit, grootschalig waterverbruik en stikstof- en fosforvervuiling. Met de innovatieve technologie van precisiefermentatie maakt Paleo de weg vrij voor een brede aanvaarding van plantaardige vleesalternatieven. De realistische smaak en de functionele kracht van hun proteïne zorgen voor een aantrekkelijke keuze aan vlees- en visvervangers, zelfs voor de meest kritische consumenten.”
Schaal, productie en commercialisering
Deze Serie A kapitaalronde stelt Paleo in staat om zowel strategische milestones als commerciële doelen te bereiken. Eerst mikt Paleo op het opschalen van de technologie en de overgang naar commerciële productie. Daarnaast wordt een aanvraag ingediend voor wettelijke goedkeuring op de belangrijkste markten.
Andy de Jong, medeoprichter en COO: “Wij denken dat 2025 een geloofwaardige richttijd is om plantaardige voedingsproducten met Paleo-ingrediënten op de markt te brengen. We zijn blij met de grote internationale belangstelling in ons ingrediëntenportfolio, van de meest gevestigde waarden in de industrie bovendien. De voedingssector staat nog maar aan de vooravond wat de mogelijkheden van precisiefermentatie betreft. Met Paleo nemen we resoluut een voortrekkersrol in de transitie naar duurzame en ethische voeding.”
Achtergrondinformatie: over precisievergisting
Precisiefermentatie werd door ecoloog en journalist George Monbiot omschreven als “de belangrijkste milieutechnologie die de mensheid ooit heeft ontwikkeld”.
Het is een bewezen, innovatieve technologie die gebruik maakt van micro-organismen, zoals gist, die geprogrammeerd zijn om specifiek geselecteerde proteïnen te produceren. Deze technologie is veelzijdig, schaalbaar en wordt al gebruikt in uiteenlopende industrieën, zoals de kaasproductie.
Over Paleo
Paleo heeft als missie om de ultieme vlees- en viservaring in plantaardige alternatieven te creëren. Daarvoor ontwikkelde het een technologie die het eindelijk mogelijk maakt om plantaardige producten op de markt te brengen die net zo smakelijk en voedzaam zijn als conventioneel vlees en vis. Paleo is de eerste producent via precisiefermentatie die een portfolio van de meest populaire vlees- en vissmaken en een GMO-vrij product aanbiedt. https://www.paleo-taste.com
Over SFPIM Relaunch
SFPIM Relaunch is een filiaal van SFPIM, de Belgische federale investeringsmaatschappij. SFPIM Relaunch, opgericht als herstelfonds na de Covid-crisis, treedt op als verschaffer van langetermijnkapitaal voor bedrijven die, naast een marktconform financieel rendement, een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzame transitie op het vlak van mobiliteit, inclusie, productiviteit of digitalisering.